Blog
Wat is het verschil tussen grain-fed en grass-fed?
Grain-fed en grass-fed, waarschijnlijk zie je deze woorden steeds vaker voorbij komen, maar wat wordt hiermee bedoeld? Laten we beginnen met een feitje: elk rund wordt in eerste instantie volledig gras gevoerd. Nu vraag jij je zeker af: Wat is het verschil tussen grain-fed en grass-fed runderen. Wij leggen het uit!
Grass-fed
Grass-fed wordt ook wel gras gevoerd vlees genoemd. Gras gevoerde dieren leven op graslanden, lopen bijna het hele jaar buiten en eten gras, kruiden, bloemen en zongedroogd hooi (droog gras). Vandaar de naam ‘gras gevoerd of grass-fed’. Gras gevoerd vlees heeft minder vet, bevat een hoger Omega-3 gehalte, minder Omega-6 en is meestal witter/lichter van kleur dan vlees van graan gevoerde soorten. De smaak van het vlees wordt wel genuanceerder en complexer genoemd dan vlees van graan gevoerde dieren.
De meeste gras gevoerde runderen komen uit Ierland. Het heuvelachtige Ierse landschap leent zich tenslotte perfect voor het houden van runderen. Door het natte en milde Ierse klimaat is er altijd voldoende voedzaam gras. De runderen kunnen hierdoor het grootste gedeelte van het jaar buiten lopen.
Ons assortiment Grass Fed producten bestaat o.a. uit: Ierse HipHung Kogel, Ierse Rib Lappen, Lamsspiesen, Lams Frenched Racks Nieuw Zeeland, Ierse Côte de Boeuf.
Grain-fed
Maar hoe zit het dan met grain-fed producten? Grain-fed wordt ook wel graan gevoerd vlees genoemd. De runderen beginnen zoals elk rund, met het eten van veel gras. Het verschil met gras gevoerde runderen is dat ze eindigen met een graan gevoerd dieet. Het dieet bestaat uit maïs, granen en luzerne (een plant). Een van de eigenschappen van graan gevoerde runderen is dat het malser, rijker, voller en vetter vlees oplevert dan gras gevoerde runderen.
Wanneer je over graan gevoerd vlees praat, gaat dit meestal over runderen uit Australië en Amerika. De Zuid-Amerikaanse runderen hebben bijvoorbeeld alle vrijheid om rond te lopen over natuurlijke graslanden, de Pampa’s in Uruguay. De vruchtbare gronden, ruime groene vlakten, rivieren en het gematigd klimaat zorgen voor ideale leefomstandigheden. In de eindfase krijgen de runderen 90 tot 120 dagen een uitgebalanceerd dieet met graan als hoofdbestanddeel. Dit uitgebalanceerde dieet zorgt voor meer marmering en dus meer smaak, doordat de fijne witte vetadertjes (marmering) bij bereiding door het vlees heen smelt.
Ons assortiment grain-fed producten bestaat o.a. uit: Z.A Rib Eye, Black Angus USA Flat Iron Steak en Australische Aberdeen Angus Tomahawk.
Uiteindelijk is ook dit een kwestie van smaak. Wij zijn dan ook heel benieuwd. Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Grain-fed of grass-fed?
Wij hopen dat dit verhaal een stukje duidelijkheid heeft gegeven. Wil je meer informatie of heb je nog vragen? We staan voor je klaar! Neem contact met ons op via info@hesseling.nl of 0299-621421
Bronnen: Zandbergen, Palmesteyn & Rundvlees & Co