Recept Limburgs zuurvlees met friet
Één van de bekendste gerechten uit het zuiden van ons land; Limburgs Zoervleisj, oftewel zuurvlees. Het heeft niet de meest aantrekkelijke naam, want wie wil er nou zuur vlees? Maar lekker is het zeker. Echt zuur kunnen je het gerecht ook niet noemen, het is eerder een beetje zoetzuur. De naam komt voort uit de azijnmarinade waar het vlees zo’n 24 uur in moet trekken. Zuurvlees maken is dus wel iets wat je even moet plannen. Lang marineren en dan nog vier uur stooftijd in de oven. Gelukkig kost het bereiden verder niet al te veel moeite. Laat de tijd zijn werk doen, dan komt het helemaal goed en zit jij ’s avonds aan een heerlijk patatje (frietje!) zoervleisj. Want zo eten ze het in Limburg het liefst!
Ingrediënten:
- 1 kg runderriblappen
- 5 uien, gesnipperd
- 4 st kruidnagel
- 10 jeneverbessen
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl speculaaskruiden
- 5 laurierbladeren
- 100 ml rode wijn azijn
- 200 ml rode wijn
- 100 gr ontbijtkoek
- 5 el appelstroop
- 200 ml kippenbouillon
- Roomboter
- Peper en zout
Aan de slag!
Begin een dag van te voren met het marineren van het vlees. Rooster hiervoor eerst de specerijen in een droge pan tot het begint te geuren. Snijd het vlees in stukken en marineer het met de azijn, rode wijn, specerijen en uien zorg dat het onder staat.
Haal het vlees de volgende dag uit de marinade en bewaar de marinade. Doe de specerijen in een koffiefilter of theezakje, deze heb je ook straks weer nodig en zo kun je ze er makkelijk uithalen. Verhit een klont roomboter in een braadpan en bak hier het vlees in aan. Voeg de uien toe en bak deze een paar minuten mee. Blus het geheel af met de marinade, voeg de appelstroop, verkruimelde ontbijtkoek, kippenbouillon en het specerijen buideltje toe. Gaar het geheel nu vier uur in de oven op 150 ˚C. Verwijder voor het serveren het specerijen buideltje en breng het zuurvlees op smaak met peper en zout.
Serveer met friet en piccalilly.
Eet smakelijk!
*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.