In de Vietnamese keuken zijn er twee ingrediënten die je in vrijwel alle gerechten terugvindt; rijst en vissaus, zo ook in dit gerecht. Deze lauwwarme salade is op basis van rijstnoedels met fris gekruid, licht spicy gehakt en laat je echt een stukje Vietnam proeven. Ook kenmerkend voor de Vietnamese keuken zijn verschillende garnituren waarmee je zelf je gerecht op smaak brengt en verschillende dipsausen. Zo’n heerlijke saus/dressing maak je (heel simpel) in dit gerecht zelf en giet je, als je gerecht bijna klaar is, over je salade heen. Koriander, munt, bosui en pinda voeg je voor het serveren toe. Je kunt het natuurlijk ook in kleine schaaltjes op tafel zetten zodat iedereen dit naar eigen wens kan doen. In tegenstelling tot de Thaise keuken is de Vietnamese keuken een stuk minder pittig. Chili wordt vaak aan de los geserveerde sauzen toegevoegd zodat je zelf kunt bepalen hoe pittig je je gerecht wil hebben.
Ingrediënten:
Dressing – nuoc cham:
- 3 el suiker
- 3 el vissaus
- 2 el rijstazijn
- 1 limoen. sap en rasp
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 rode rawitt peper, fijn gesneden met zaden
- 4 el water
gehakt:
- 350 g half om half gehakt
- 1 st citroengras, fijngehakt
- 2 tenen fijngeraspte knoflook
- 2 tl suiker
- 2 el vissaus
- 1 cm geraspte gember
- ½ groene rawitt peper, fijngesneden
Salade:
- 200 gr brede rijstnoedels
- 50 gr gebrande, gehakte pinda’s
- 1 komkommer in dunne plakjes
- 150 gr gesneden romaine sla
- ½ bosje grof geplukte munt
- ½ bosje grof gesneden koriander
- 1 bosui, gesneden
Aan de slag!
Begin met het maken van de dressing door alle ingrediënten, verwerkt zoals aangegeven, met elkaar te mengen. Zet het vervolgens apart. Snijd de sla en komkommer en verdeel deze vast over de borden of kommen.
Snijd het citroengras en de rawitt peper fijn, rasp de knoflook en de gember en bak dit ongeveer één minuut aan in een met olie verhitte koekenpan of wok. Voeg dan het gehakt toe en bak het op hoog vuur krokant. Roer als laatste de suiker en vissaus door het gehakt.
Kook de noedels in een pan met water gaar en giet deze af. Verdeel ze over de borden met sla en komkommer, evenals het gehakt. Vervolgens verdeel je de nuoc cham over de borden en garneer je het gerecht met de gehakte pinda’s, bosui, munt en koriander.
Eet smakelijk!
*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.