Rundvlees tajine met dadels, abrikozen en krenten
De tajine is al een eeuwenoud gebruiksmiddel in de Berberse keuken en onder nomaden. Toentertijd ideaal om mee op een lange reis te nemen aangezien je er allerlei éénpansgerechten in kan maken én hem meteen gebruikt als serveerschaal. De deksel van de tajine werkt als stoofdeksel. Het vocht loopt langs de zijkanten terug in de onderste schaal waardoor je eten extra mals en smaakvol wordt. Heb je geen tajine in huis? In een braadpan met dikke bodem kun je dit gerecht ook maken. Om de temperatuur goed te reguleren zetten wij de tajine uiteindelijk in de oven.
Kruiden voor je tajine
Kruiden staan centraal bij een goed tajine gerecht en we gebruiken ze dan ook royaal. Uiteraard mag ras el hanout niet ontbreken! Wist je dat dit ‘het beste van de kraam’ betekent? Iedere kruidenier heeft zijn eigen specialiteit. De basis is vaak min of meer gelijk maar door het gebruik van verschillende verhoudingen of extra toevoegingen verschilt de smaak per aanbieder. Leuk om meerdere kruidenmengsels uit te proberen van lokale Marokkaanse winkels en je favoriet te ontdekken! Je kunt het overigens ook gewoon bij de supermarkt halen maar wij vinden die van de winkel om de hoek toch echt het lekkerst.
Ingrediënten
- 700 gr sukadelappen in grove stukken
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1,5 tl ras el hanout
- 4 tenen knoflook, geraspt
- 50 ml olijfolie
- 1 tl chilipoeder
- 1 ui, gesnipperd
- 8 draadjes saffraan
- 300 gr kleine uitjes, gehalveerd
- 40 gr tomatenpuree
- 2 cm gemberwortel
- 1 kaneelstokje
- 100 gr gedroogde abrikoos
- 1,5 dl kippenbouillon
- 100 gr medjoul dadel
- 1 limoen
- 80 gr krenten
- Roomboter
- Peterselie
- Peper en zout
Aan de slag!
Snijd het vlees in grove stukken en meng het met de olijfolie, peper en zout, gemberpoeder, komijnpoeder, knoflook, paprikapoeder en ras el hanout en laat dit 1 uur marineren. Verhit vervolgens een grote koekenpan, bak het vlees rondom aan en houd het apart. Maak de kleine uitjes schoon, halveer deze, zorg dat ze heel blijven en houd ook deze even apart. Smelt een klont roomboter in de tajine. Voeg de gesnipperde ui, saffraan, en het chilipoeder toe en laat het 5 minuten stoven op zacht vuur. Voeg dan de tomatenpuree toe samen met het vlees en laat dit zo’n 10 minuten zachtjes meebakken. Voeg nu de kaneel, gember, gedroogde abrikoos en bouillon toe, doe de deksel op de tajine en stoof het gerecht 30 minuten in de oven op 180˚C. Na een half uur voeg je de kleine uitjes toe en laat je het geheel nog 3 uur stoven op 150˚C.
Maak de tajine af met de krenten, stukjes medjoul dadel en breng op smaak met wat limoenrasp, zout, peper en peterselie.
Eet smakelijk!
*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.