Wist je dat roti zijn oorsprong vindt in India en niet in Suriname? Duizenden jaren geleden werd ontdekt dat je door het fijnstampen van tarwe meel kreeg. Vermengt met wat water bakten ze hier op een hete steen een soort platte schijven van. Het woord ‘roti’ duidt dan ook eigenlijk alleen maar op brood. Het platte brood werd in de loop der eeuwen gegeten met verschillende bijgerechten en waaide tijdens de periode van slavenhandel  over naar Suriname. In Suriname heeft het de vorm gekregen zoals wij het gerecht nu kennen. Het koloniale verleden heeft ervoor gezorgd dat Roti via Suriname in Nederland terecht is gekomen. Sinds eind jaren 70 heeft het gerecht hier steeds meer bekendheid gekregen. Plekken waar je goede roti kunt halen zijn er in overvloed maar probeer het eens een keer zelf te maken! Met dit recept zit je zeker goed, inclusief heerlijk geurende keuken.

roti

Ingrediënten

Kip

  • Olie
  • 10 kipdijen met bot
  • 2 rode uien, fijn gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 el Surinaamse masala
  • 1 el tomatenpuree
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • ¼ madame Jeanette (niet fijnsnijden)
  • Peper & zout 

Aardappel

  • Olie
  • 4 grote aardappelen
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 1,5 teen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1,5 el masala
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • ¼ st Madame Jeanette (niet fijnsnijden)
  • Peper & Zout

Kousenband

  • 250 gr kousenband
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl laos poeder
  • 1 tl Surinaamse masala
  • Zout

Eitjes

  • 4 eieren
  • olie
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemalen gember poeder
  • 1 tl laos poeder
  • Zout

 

  • 4 st roti vellen
  • Surinaamse sambal

Aan de slag!

Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken in koud water, pel ze en houd ze even apart. Zet voor de kip een grote koekenpan op het vuur en verwarm hier een scheut olie in. Voeg de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook aan de pan toe en bak deze totdat de uien glazig zijn. voeg vervolgens de tomatenpuree, Surinaamse masala en madame Jeanette toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg dan de kip aan de pan toe en bak deze aan. Giet vervolgens de bouillon in de pan, voeg peper en zout toe en stoof het geheel in 30 minuten gaar met een deksel op de pan.

Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in grove blokken. Verhit in een koekenpan een scheut olie en fruit hierin de ui en knoflook aan tot deze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree, madame Jeanette en de Surinaamse masala toe en bak deze even mee. Doe dan de aardappel en de bouillon in de pan en laat het 15 minuten, afgedekt stoven.

Snijd de kousenband in stukken en bak deze samen met de gesnipperde ui en de gedroogde kruiden in een pan met een scheutje olie tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met wat zout.

Verhit een grote scheut olie in een koekenpan en bak de eieren hierin rondom aan tot ze mooi kleuren. Voeg de overige ingrediënten toe en laat ze uitlekken.

Verwarm tot slot de roti vellen en combineer alle bijgerechten samen op je roti vel. Voor wie van pittig houdt, serveer het met Surinaamse sambal.

 

*Vergeet de madame Jeanette er niet uit te halen voor het serveren.  

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.