Recept
Rendang
De komende vijf weken delen we iedere week een gerecht van onze rijsttafel met je. Heerlijke gerechten met authentieke smaken en zelfgemaakte bumbu’s. Iets meer werk dan de kant en klare kruidenmix van de toko, maar zoveel lekkerder! We trappen af met de klassieker rendang. Stay tuned!
De meeste ingrediënten kun je bij de grotere supermarkt vinden. Lukt dat niet, dan heb je bij de toko sowieso beet. En het vlees, dat bestel je natuurlijk hier!
Ingrediënten rendang
- 2 kg runderriblappen, grof gesneden in blokjes
- 2 el tamarinde
- 4 stuks sereh (citroengras)
- 8 stuks selambladeren
- 12 limoenblaadjes
- 8 dl kokosmelk
- 1 steranijs
- Zonnebloemolie
Ingrediënten Bumbu
-
4 tl korianderzaad gemalen
-
4 tl komijnzaad gemalen
-
12 kemirinootjes gebrand
-
2 el kurkuma
-
8 cm laos
-
8 cm gember
-
12 tenen knoflook
-
2 el trassi
-
6 sjalotten, gesnipperd
-
10 st gedroogde lombok (gedroogde rode pepers) geweekt in warm water
-
4 limoenbladeren zonder nerf
-
1 el zout
-
½ tl nootmuskaat
-
3 el palmsuiker
Aan de gang!
Verwarm de oven voor op 150˚C.
Begin met het maken van de bumbu door alle ingrediënten te mengen en er met de vijzel of keukenmachine een fijne pasta van te draaien. Houd de bumbu even apart. Snijd nu de riblappen in grove blokjes en meng de tamarinde door het vlees. Verhit een scheut olie in een koekenpan, bak het vlees rondom aan en zet het vervolgens apart. Neem een braadpan, verhit hier nu een scheut olie in en fruit de bumbu hierin aan voor zo’n 5 tot 8 minuten. Voeg vervolgens het vlees toe en meng dit goed in de pan met de bumbu. Voeg de helft van de kokosmelk toe, samen met de geplette sereh, limoenbladeren, selambladeren en steranijs. Zet het gerecht met braadpan in de voorverwarmde oven en laat het twee uur stoven. Voeg na twee uur de resterende helft van de kokosmelk toe en laat het geheel nog eens twee uur stoven. Verwijder voor het opdienen de limoenbladeren, steranijs en geplette sereh.
Eet smakelijk!