Recept | Pittige kippenvleugels met geroosterde, kruidige spruit
Comfortfood om je vingers bij af te likken! Letterlijk, want deze kippenvleugels eet je natuurlijk gewoon met je handen. Een beetje sticky, een beetje zoet en met een goede spicy touch. Kortom alles wat je wil voor een goede kippenvleugel. En die krokant gebakken smashed sprouts met dip zijn er wat ons betreft echt een must bij! Verrassend en net even anders.
De kippenvleugels moeten wel een paar uur marineren dus zorg dat je op tijd begint met de voorbereidingen.
Ingrediënten:
- 1 kg kippenvleugels
Rub
- 1 tl Cayenne peper
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl mosterdpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl bruine basterd suiker
- 1 el olie
Lak
- 20 ml appelazijn
- 1 el sambal badjak
- 1 el Worcestershire sauce
- 2 el tomatenketchup
- 1 st gehakte Spaanse peper
- 1 el appelstroop
- 1 el honing
- 1,5 tl gehakte gember
Afmaken
- Citroenrasp
- Gehakte peterselie
Smashed Sprouts met Spicy dip
- 400 gr spruiten
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl chili poeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl gemalen koriander
- Olie
Spicy dip
- Geroosterde paprika uit pot 2/3 stukken, fijngehakt
- Handje cashewnoten, gehakt
- 1 tl Sriracha
- 2 el Zure room
Aan de slag!
Kippenvleugels
Meng alle droge ingrediënten voor de rub door elkaar, voeg als laatste de olie toe en meng het kruidenmengsel vervolgens samen met de kippenvleugels. Laat de kip nu een paar uur in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor op 200˚C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie met daaroverheen bakpapier. Verdeel de kipvleugels over de bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven.
Meng ondertussen voor de lak alle ingrediënten door elkaar. Haal na 30 minuten de kippenvleugels uit de oven, bestrijk ze met een kwastje met de lak en bag nog eens 7 minuten af. Herhaal dit nog een tweede keer. Haal voor de laatste keer de kip uit de oven en strijk deze nog éénmaal in met de lak. Bestrooi de kippenvleugels voor het serveren met gehakte peterselie en citroenrasp.
Smashed Sprouts met Spicy dip
Verwarm de oven voor op 200˚C. Maak de spruiten schoon en stoom ze beetgaar. Plet elke spruit door er met een glas of pan op te drukken. Bekleed een bakplaat met aluminium folie en bakpapier, leg de spruiten op de bakplaat, strooi de specerijen erover samen met een beetje olie en rooster de spuiten in 20 tot 25 minuten krokant.
Maak een dipje met geroosterde paprika / cashewnoten / sriracha en zure room
Eet smakelijk!
*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derde