Recept

Laab Kai- Thaise kipsalade

Een populair gerecht uit de Thaise keuken, Laab Kai. Een gezonde maaltijdsalade met de typische fris-zure tonen die we uit de Thaise keuken gewend zijn. Serveer een deel van de ingrediënten los zodat iedereen deze zelf naar smaak toe kan voegen. Ga je voor wat extra rode peper of juist wat meer koriander?

Laab Kai, thaise salade met kipgehakt, online slager

Ingrediënten gekruid kipgehakt :

  • 1 kg kipgehakt
  • 1 st sereh fijngesneden (citroengras)
  • 2 cm gember
  • 4 groene rawit pepers
  • 4 tenen knoflook
  • 3 tl suiker
  • 1 tl chili flakes
  • 4 limoenblaadjes zonder nerf1 rode ui gesnipperd
  • 4 el vissaus
  • 4 el limoensap
  • Zout & peper

     

 Ingrediënten garnituur

  • 1 komkommer geschild en in blokjes
  • 4 st little gem in bladeren
  • ½ bos munt gescheurd
  • ½ bos koriander grof gesneden
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 1 limoen in partjes
  • 2  bosuien gesneden
  • 50 gr jasmijnrijst
  • 150 gr zonnebloemolie

Aan de gang!

Begin met het poffen van de rijst (onderdeel van het garnituur).  Zet een pannetje met een laagje zonnebloemolie op het vuur en verhit deze tot 220 ˚C (tot het begint te walmen). Zet ondertussen een ander pannetje en een zeef klaar. Voeg de ongekookte rijst aan de pan met olie toe en pof deze voor 10 à 15 seconden. Giet de rijst met olie in de zeef. Breng de gepofte rijst op smaak met zout en zet even apart.

Snijd de sereh, knoflook, rawit en gember fijn, ontdoe de limoenbladeren van hun nerf en doe de ingrediënten samen met de suiker in een vijzel, maal tot een pasta en houd apart (je kunt ook een keukenmachine gebruiken).

Snipper de rode ui fijn. Verhit in een wok een scheut zonnebloemolie en bak hierin de rode ui en het kipgehakt op hoog vuur ongeveer 15 minuten tot het mooi bruin is. Haal de pan van het vuur en roer er de pasta doorheen samen met de vissaus en het limoensap. Breng op smaak met zout en chili flakes.

Snijd de komkommer, munt, koriander, bosui, rode peper en limoen, zoals aangegeven bij de ingrediënten en serveer ze elk in een apart bakje. Haal de bladeren van de little gem los en serveer ook deze in een aparte bak, evenals de gepofte rijst en het gekruide kipgehakt.

Je tafelgenoten kunnen nu naar eigen smaak de Laab Kai opmaken. Pak een blad little gem, schep hier wat kipgehakt op en voeg de gewenste hoeveelheden garnituur toe.  

Serveertip; eet samen met sticky rice.