Kip Valdostana met panzanella

Voor vier personen

In het noordwesten van Italië ligt de valle D’aosta, met Aosta als gelijknamige hoofdstad. Een bergachtige regio waar een voedzame maaltijd er na een dag in de buitenlucht wel in gaat, en dat vertaalt zich duidelijk in de pure smaken van dit gerecht. Perfect om op te laden na een dag in de bergen. Of tja, bergen… Gewoon na je dagelijkse bezigheden.

Wij maakten er een heerlijke broodsalade bij, oftewel Panzanella. Afkomstig uit een andere regio, maar dat maakt de combinatie er niet minder lekker op. Je kunt er natuurlijk ook pasta of polenta bij eten.

 

Kip valdostana, kip met parmaham en salie, italliaans koken, online vlees bestellen bij slager Hesseling

Ingrediënten kip Valdostana:

  • 2 stuks kipfilet
  • Bloem
  • Peper & zout
  • Olijfolie extra vierge
  • 4 el roomboter
  • 4 plakken Parma ham
  • 8 plakken Fontina kaas
  • 12 blaadjes salie
  • 1dl witte wijn
  • 1 dl kippenbouillon

Ingrediënten Panzanella:

  • 1 ciabatta gehalveerd
  • 250 gr honing tomaatjes, in kwarten
  • 120 gr mini mozzarella, gehalveerd
  • 120 gr groene olijven, gehalveerd
  • 1 komkommer in vieren en partjes, zaadlijsten verwijderd
  • ½ grote, rode ui in dunne ringen
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn geraspt
  • 12 blaadjes basilicum, grof gescheurd
  • 1 dl olijfolie
  • 40 ml rode wijnazijn
  • Peper & zout

Aan de slag!

Kip Valdostana

  1. Halveer de kipfilet in de lengte en sla het vlees met de achterkant van een steelpan plat. Breng aan beide kanten op smaak met peper en zout.
  2. Paneer de kipfilets rondom met bloem en klop de overtollige bloem eraf.
  3. Verwarm 1 el roomboter en een flinke scheut olijfolie in een koekenpan met dikke bodem.
  4. Wanneer de roomboter gesmolten is zet je het vuur middelhoog en voeg je de kipfilets toe. Bak deze aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn.
  5. Haal de gebakken kipfilets uit de pan en leg ze apart.
  6. Voeg de rest van de boter en 8 blaadjes salie aan de pan toe samen met 2 el bloem en roer tot het een glad geheel is.
  7. Zet het vuur laag, voeg de witte wijn toe en blijf roeren tot het dikker begint te worden.
  8. Voeg nu de bouillon toe en roer alles tot een geheel. Doe dan de kip terug in de pan.
  9. Leg op ieder stuk kip 1 blaadje salie met daar bovenop een plak parmaham en 2 plakken Fontina kaas.
  10. Dek de pan af en laat het geheel 5 minuten sudderen tot de kaas is gesmolten.
  11. Garneer het gerecht met wat platte peterselie en serveer direct.

Panzanella

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Halveer de ciabatta. Meng de olijfolie met de knoflook, smeer hier de ciabatta mee in en bak deze ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven tot hij goudbruin is.
  3. Meng de tomaatjes, mozzarella, groene olijven, komkommer, rode ui, rode peper en basilicum in een schaal.
  4. Laat het brood afkoelen, snijd het in grove stukken en meng het door de salade heen.
  5. Breng de salade op smaak met peper zout, olijfolie en de rode wijnazijn.

Eet smakelijk!

 

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.