Kip Teriyaki met geroosterde groenten
Als we het in Nederland over teriyaki hebben dan denk je al snel aan een zoetige saus op basis van sojasaus. Heb je het in Japan over teriyaki dan gaat het echter over de manier van bereiden. Teriyaki betekent zoveel als het grillen of bakken van eten dat bedekt is met tare saus. Taresaus is wel vergelijkbaar met wat wij teriyakisaus noemen, echter bevat taresaus minder ingrediënten. Het is een mengsel van suiker, sojasaus, sake en soms mirin. Aan teriyakisaus worden doorgaans wat meer smaakmakers toegevoegd.
In de supermarkt liggen de schappen vol met kant en klare flesjes teriyakisaus maar zelf maken is ontzettend simpel en extra lekker. In dit recept maken we een gezonde traybake met kipdijen, verschillende soorten groenten en natuurlijk de teriyakisaus.
Ingrediënten:
- 6 kipdijen in grove stukken
- 200 gr asperge broccoli (bimi)
- 150 gr peulen, schoongemaakt
- 150 gr sugar snaps, schoongemaakt
- 3 grote bospenen, in lange stukken
- ½ kleine broccoli in roosjes
- Sesamolie
- Sojasaus
- Peper en zout
Voor de teriyaki saus
- 60 ml sojasaus
- 2 cm geraspte gember
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 el rijst azijn
- 2 el honing
- 1 el chilipasta
- 1 el sesamolie
- 1 el ketjap medja
- Maizena papje
Verwarm de oven voor op 200C met boven en onder warmte.
Begin met het maken van de saus door alle ingrediënten met elkaar te mengen, met uitzondering van de maïzena. Breng het geheel aan de kook en laat het vijf minuten zachtjes pruttelen. Meng de maïzena met een beetje water het tot een papje is. Voeg het maïzena papje al roerend toe aan de saus tot je een mooi dik geheel hebt en zet dan het vuur uit.
Snijd de kipdijen in stukken en leg ze in een grote ovenschaal met bakpapier en smeer ze in met 1/3 van de teriyaki saus. Rooster het vlees nu tien minuten in de voorverwarmde oven.
Snijd de groenten zoals aangegeven en meng ze door elkaar samen met de sesamolie, sojasaus en peper en zout.
Draai na tien minuten in de oven de kipdijen om en smeer de onderkant ook in met 1/3 teriyaki saus. Leg de groenten rondom de kipdijen en rooster het geheel nog 20 minuten.
Haal het gerecht uit de oven en smeer alles nogmaals in met de rest van de overige teriyaki saus en maak af met wat sesamzaad.
Eet smakelijk!
*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.