Recept
Gestoofde Kalfswang
Een chic stoofgerecht op tafel zetten? Dan zit je met gestoofde kalfswangen zeker goed. Opgemaakt met wat gegrilde groenten als bospeen en spruitjes heb je een mooi gerecht voor de feestdagen. Het fijne is dat het niet al te veel ‘hands on’ tijd vergt.
Kalfswangen zie je met enige regelmaat op de kaart staan bij de betere restaurants maar zijn als particulier niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Hesseling heeft ze speciaal voor de feestdagen in het assortiment opgenomen zodat jij je gasten kunt verrassen met dit heerlijke gerecht!
Ingrediënten
- 2 st. kalfswang +/- 600g
- 1 winterpeen in grove brunoise
- 2 st. zoete ui in grove brunoise
- 3 tenen knoflook fijngesneden
- 3 takjes tijm
- 100 gr. knolselderij in grove brunoise
- 200 ml rode wijn
- 100 ml rode port
- 250 ml kalfsfond
- 50 gr. tomaten puree
- 125 gr. roomboter
- Zout en peper uit de molen
Lekker met gebakken paddenstoeltjes, geroosterde bospeen, spruitjes en krieltjes
Aan de gang!
- Haal het (eventueel) overtollige vet van de wang en verwijder de vliezen.
- Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook en tijm aan voor 5 min. Voeg vervolgens de wortel en selderij toe en bak deze mee voor 3 minuten.
- Ontzuur ondertussen de tomatenpuree door deze in een koekenpan aan te bakken.
- Haal de groenten uit de pan en verhit een scheut olie in de braadpan en schroei de kalfswang rondom mooi bruin.
- Voeg de groentes en tomatenpuree toe.
- Blus het geheel af met de rode wijn, rode port en de kalfsfond.
- Voeg naar smaak zout toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat het gerecht 4 tot 5 uur stoven met de deksel op de pan (of bereid in de oven op 150 graden celcius voor 4 uur).
- Haal vervolgens de kalfswangen en de groentes uit de pan en kook de saus in tot 1/3.
- Laat de kalfswang afkoelen en portioneer hem in mooie stukken.
- Verwijder de takjes tijm uit de groenten, pureer de groenten met wat zeezout tot een gladde crème en gebruik deze als bijgerecht.
- Verwarm de kalfswang met een deel van de jus en kook zachtjes tot de jus mooi om de wang heen hangt.
- Maak af met wat fleur de sel en peper.