Recept

Gegrilde entrecote met chimmichurri

Chimichurri is een groene soort salsa van verse kruiden en wordt veel gebruikt in de Argentijnse keuken. In combinatie met gegrild rundvlees is het om je vingers bij af te likken. Achter die lekker bekkende naam zit een leuk weetje. Deze is namelijk afgeleid van de Ierse Jimmy McCurry, die zich in de 19e eeuw inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheid. Jimmy was waarschijnlijk de eerste die deze saus/salsa maakte maar omdat de Spaans sprekende Argentijnen moeite hadden met het uitspreken van zijn naam, is het verbasterd tot chimichurri.

 

Kies voor een mooi gemarmerde, graan-gevoerde entrecôte en geniet van dit lekkere gerecht!

 

entrecote BBQ chimichurri recept

Ingrediënten:

  • Entrecote van ± 1 kg.
  • Geroosterde mais ter garnering, grof gehakt

Chimichurri

  • 200 ml olijfolie
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 10 takjes tijm, geritst
  • Blaadjes van 15 takjes verse oregano
  • 2 bosje bladpeterselie, geblancheerd
  • 1 bosje bieslook
  • 2 Spaanse pepers, in fijne brunoise
  • 2 theelepels mosterdpoeder
    • 4 tenen knoflook geblancheerd
    • 2 kleine rode uien, gesnipperd
    • Rasp van 1 limoen
    • Sap van ½ limoen
    • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper

    Pimientos de padrón

    • 500 gram padrón pepers
    • Olijfolie
    • Zeezout

    Aan de slag!

    Chimichurri

    Doe alle droge ingrediënten, behalve de rode ui en de Spaanse peper, in een keukenmachine en pureer samen tot een mooie, gladde massa. Voeg vervolgens rustig de olie toe en daarna de azijn. Roer de gesneden rode ui, Spaanse peper, het limoensap en de limoenrasp erdoor en breng op smaak met peper en zout.

    Pimientos de padrón

      Wrijf de pepers in met olie en rooster ze op de houtskool BBQ tot ze mooi gekleurd zijn. Maak af met wat zeezout.

      Entrecôte

      Schroei het vlees aan beide kanten mooi dicht op de BBQ. Gebruik een kernthermometer en gaar het vlees indirect tot het een kerntemperatuur van 45˚C heeft bereikt. Als het vlees op temperatuur is wikkel je het losjes in aluminiumfolie en laat je het zo’n vijf rusten. Snijd het vlees vervolgens in mooie, dunne plakken. Leg wat chimichurri op het midden van de plakjes, bestrooi met de gepofte mais en leg er een gegrilde padrón peper bovenop.

      Eet smakelijk!

      *Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.