Indiase curry – Dopiaza
Dopiaza is een Indiase curry waarbij de naam eigenlijk al aangeeft om wat voor gerecht het gaat. ‘Do’ betekent namelijk twee in het Hindi en ‘piaza’, uien. Oftewel twee uien. En dan hebben we het niet over de hoeveelheid ui die in het gerecht gaat maar over de twee verschillende bereidingen van ui die in de curry voorkomen. De curry is simpel te bereiden maar smaakt zo rijk dat het lijkt alsof je uren in de keuken bezig bent geweest. Als dat geen pluspunt is!?
Ingrediënten
- 700 gr kip dijen
- 4 uien
- 2 rode pepers, fijngehakt
- 10 currybladeren
- 2 limoenen
- 100 gr Griekse yoghurt
- 2/3 cm gember, geraspt
- 4 tenen knoflook, geraspt
- 1,5 tl korianderpoeder
- 1,5 tl gemberpoeder
- 6 st kardemom
- 1 el garam masala
- 1 el currypoeder
- 1,5 tl komijnzaad gemalen
- 10 gr honing
- 300 ml kippenbouillon
- 1 blik gepelde tomaten
- 4 verse tomaten
- Peper & zout
Ter garnering:
- Gezouten komkommer
- Bosui
- Koriander
Aan de slag!
Begin met het maken van een kruidenmengsel door het korianderpoeder, gemberpoeder, de kardemon, garam masala, curry poeder, komijnzaad en wat peper en zout met elkaar te mengen en fijn te malen met een vijzel.
Pers vervolgens in een bak de limoenen uit en meng het sap met de Griekse yoghurt, de helft van de knoflook en de gember en 1/3 van het kruidenmengsel. Snijd de kipdijen in grove stukken en marineer deze in het yoghurt-kruidenmengsel.
Snijd drie van de uien in halve ringen fijn en bak deze zo’n 15 minuten zachtjes in een, met olie verwarmde, hapjespan. Als de uien mooi gekarameliseerd zijn voeg je de rest van de knoflook en de gember, de rode peper, het kruidenmengsel en de honing toe. Bak dit 3 minuten mee. Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg deze samen met het blik tomaten en de bouillon toe. Breng op smaak met peper en zout en laat het zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen. Blender het geheel tot een mooie gladde saus en voeg de saus dan weer toe aan de pan.
Verhit een scheut olie in een koekenpan. Klop de overtollige marinade van de stukjes kip af. Bak de kip rondom gaar en voeg de stukjes, samen met de yoghurtmarinade, toe aan de saus. Laat het geheel nog even zacht pruttelen tot de kip goed gaar is.
Hak de overgebleven ui fijn en bak deze samen met 1 el garam masala krokant. Schep de curry in een diep bord en garneer het met de ui.
Lekker met rijst, naanbrood en gezouten komkommer, bosui en koriander ter garnering.
*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.