Burger met bospaddenstoelen en frisse knoflook-citroen mayo

De ene burger is de andere niet en er zijn ontelbare variaties…. Deze is in ieder geval heel erg lekker (vinden wij) en met de gebakken bospaddenstoeltjes en gepofte knoflook- cirtoenmayonaise net even anders dan de standaard burger. Lastig maken is het niet, een ideale weekendtraktatie!

 

Ingrediënten voor twee burgers:

  • 2 Ierse halsburgers
  • 2 broodjes
  • 4 plakken rookspek
  • 250 gr bospaddenstoelen
  • 1 el roomboter
  • 1 sjalot
  • Citroenrasp
  • 2 st ei
  • 2 bl botersla

Gepofte knoflook- citroenmayonaise

  • 3 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt 10% vet
  • Sap + rasp van halve citroen
  • ½ bol gepofte knoflook, fijngehakt
  • 1 el bieslook
  • ½ sjalot gesnipperd

Tomaten-komkommer salade:

  • ½ komkommer geschild en is stukken
  • 8 romaatjes in vieren
  • ½ rode ui in halve ringen
  • 10 blaadjes basilicum
  • Scheutje olie
  • Scheutje Azijn
  • 1 el mosterd
  • peper en zout

Aan de slag!

Begin met het poffen van de knoflook. Verwarm hiervoor de oven voor op 170˚C, wikkel de halve bol knoflook in aluminium en pof hem in circa één uur zacht. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de mayonaise door elkaar.

Bak ondertussen de paddenstoelen. Verhit een klont boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen aan. Snijd de sjalot fijn, voeg deze na zo’n twee minuten aan de pan toe en bak even door. Voeg nog een klontje boter toe en breng het geheel op smaak met wat peper, zout en citroenrasp. Pak in een andere koekenpan het rookspek krokant en zet dit even apart, bak daarna in dezelfde pan de eieren. De broodjes bak je ondertussen af in de oven.

Verhit voor de burgers een grillpan en grill daarin je burger zoals gewenst. Maak de burgers nu op met het spek, de botersla, paddenstoelen eieren en saus en serveer ze met een frisse tomaten-komkommer salade. Deze maak je door de alle ingrediënten met elkaar te mengen.

 

Eet smakelijk!