Recept Boeuf Stroganoff
De oorsprong van boeuf stroganoff
Boeuf Stroganoff is een Russisch gerecht dat wereldwijd bekend is. Het is vernoemd naar één van de Russische Stroganoff graven die in de 18e eeuw leefden. Maar of het nou ontstaan is doordat graaf Aleksandr Sergejevitsj Stroganoff, een diplomaat, onverwacht bij zijn jachthut aankwam en zijn kok snel een maaltijd bereide met de ingrediënten die voor handen waren of dat de kok van Alexander Stroganoff, burgermeester van Odessa, het gerecht ontwikkelde om grote hoeveelheden mensen tegelijkertijd te voeden is niet duidelijk. Naast deze twee versies circuleren er nog meer verhalen over het ontstaan van boeuf Stroganoff, allemaal verschillend maar allemaal met betrekking tot één van de graven.
Het oudst bekende recept van Boeuf Stroganoff dateert uit 1861 en komt uit het boek “Het geschenk voor jonge huisvrouwen” van Elena Ivanovna Molokhovets. Uiteindelijk werd het boek door de communisten verboden. Ze vonden het een te decadent boek dat echt voor de middenstand en aristocratie was geschreven.
Stroganoff is geen saus
Vandaag de dag zijn er ontelbare variaties op dit bekende gerecht en geeft ieder land zijn eigen draai eraan. In Nederland zie je het vaak als saus bij vlees op de kaart staan. Dat wijkt echter wel heel erg af van het origineel. Stroganoff is geen saus maar een bereiding van vlees in saus. En daar houden wij het ook bij!
Ingrediënten voor vier personen:
- 2 st zoete witte ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- 50 gr roomboter
- 250 gr champignons in kwarten
- 600 gr rumpsteak in dikke repen
- 2 tl paprikapoeder gerookt
- 1 tl paprikapoeder dulce
- 50 gr tomatenpuree
- 150 ml witte wijn
- 200 gr crème fraîche
- 1 el dijonmosterd
Aan de slag!
Bereid je voor en snijd de ingrediënten zoals aangegeven. Zet een koekenpan op hoog vuur, verhit hier een beetje olie in bak de biefstukrepen goed rondom aan en zet ze apart. Zet nu een hapjespan op het vuur met de roomboter en fruit hierin de ui glazig. Zet het vuur hoger, voeg de champignons toe en bak deze rondom aan. Voeg het paprikapoeder en de tomatenpuree toe en bak dit al roerend even mee. Blus het geheel af met de witte wijn, laat het tien minuten stoven en voeg dan de crème fraîche toe. Breng het gerecht op smaak met mosterd, citroensap, zout en peper. Roer als laatste de biefstuk erdoor en maak het af met de gehakte peterselie.
Serveer je boeuf stroganoff met rijst.
Eet smakelijk!