Ouderwetse gehaktballen met boerenkool 

Boerenkool eet je met worst, toch!? Nou, deze keer gaan we voor een gehaktbal. Wij kunnen je namelijk vertellen dat deze oer-Hollandse Stamppot echt heel erg lekker is met een ouderwetse gehaktbal uit de jus. En het recept van een goede gehaktbal is nooit weg, toch?

recept stamppot boerenkool met gehaktballen, recept ouderwetse gehaktballen

Ingrediënten gehaktballen

  • 1 kg half om half gehakt
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 30 gr sojasaus
  • Zout en peper uit de molen
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 3 fijngesnipperde sjalotten
  • 100 gr paneermeel
  • 1,5 el Zaanse mosterd
  • 2 el tomatenketchup
  • 1,5 el Worcestershire
  • 1 tl Tabasco
  • ½ bosje fijngesneden peterselie

Voor de jus:

  • 200 gr boter
  • 100 ml rode wijn
  • 9 dl kippenbouillon
  • 40 gr tomatenpuree
  • 2 bl laurier
  • 3 jeneverbessen

Boerenkool stamppot 

  • 500 gr panklare boerenkool
  • 1 kg iets kruimige aardappelen
  • 250 gr gerookte spekjes
  • 175 gr roomboter
  • 50 ml volle melk
  • 50 gr Griekse yoghurt
  • 2 el Zaanse mosterd
  • Zout en peper, naar smaak

Aan de slag!

Gehaktballen

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zet een koekenpan op middelhoog vuur, rooster de kruiden hier in en maal ze vervolgens fijn in een koffiemolentje of een vijzel.
  3. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen door elkaar. Als het mengsel te vochtig is voeg dan wat extra paneermeel toe.
  4. Verdeel het gehaktmengsel in 8 ballen van ongeveer 125 gr en draai hier mooie strakke, ronde ballen van.
  5. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, smelt hier een grote klont boter in en braad de ballen rondom aan tot ze krokant zijn van buiten.
  6. Doe de ballen in een ovenschaal.
  7. Maak de jus door de rest van de boter in de koekenpan te smelten, samen met de laurier en jeneverbessen. Blus het af met de rode wijn kook in tot de helft. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en roer de tomatenpuree er doorheen.
  8. Giet jus over ballen en plaats ze in de oven en bak ze voor 30 minuten af.

Boerenkool

  1. Breng in een ruime pan flink wat water met zout aan de kook. Voeg de boerenkool toe. Doe het deksel op de pan, draai het vuur halfhoog en laat het zacht koken gedurende 10 minuten.
  2. Schil ondertussen de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en spoel ze af. Doe ze 10 minuten na de boerenkool in de pan. Breng het geheel aan de kook, en laat het nog 20 minuten zacht koken met het deksel op de pan.
  3. Bak ondertussen de spekjes tot ze een mooi kleurtje hebben maar nog niet helemaal krokant zijn.
  4. Controleer na 20 minuten of de aardappelen goed gaar zijn. Giet de boerenkool en de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Stamp het geheel nu fijn met een aardappelstamper.
  5. Zet een pan op met de boter en melk en breng dit aan de kook. Voeg dit samen met de yoghurt mosterd, peper en zout en spekjes met spekvet door de stamppot.
  6. Serveer de boerenkool met de gehaktballen uit de jus.

Eet smakelijk!

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.