Duurzaamheid
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Het volledige PLAN
Hesseling Vlees is de oudste ambachtelijke horecaslagerij van Nederland en sinds 1786 een partij die binnen de regio Amsterdam een belangrijke maatschappelijke rol speelt. Hier moet gedacht worden aan uiteenlopende zaken zoals: werken met duurzame producten, het creëren van werkgelegenheid, het ondersteunen van maatschappelijke projecten en het sponsoren van regionale (sport)- verenigingen.
Hesseling Vlees wil een positieve bijdrage leveren aan het imago van vlees. Dit willen wij bereiken door middel van verduurzaming in relatie tot het milieu en dierenwelzijn.
Hesseling Vlees koerst met het bedrijfsbeleid hiermee af op verdere CO2 reductie, en is een stabiele en betrouwbare partner voor de horeca en consumenten. Een partner met een ambachtelijke, verantwoorde en duurzame visie voor nu, en in de toekomst. Met het slagersvak in het bloed, expertise en respect voor het product zorgt Hesseling Vlees ervoor dat de gasten van onze klanten en consumenten verantwoord en duurzaam kunnen genieten van een uitzonderlijke, pure smaak.
Iedereen die werkt met ons kwaliteitsvlees en waarde hecht aan deze kwaliteit, heeft één ding gemeen: begrip en respect voor het product. Ons motto hierin luidt dan ook ‘’Als het dier het goed heeft gehad, dan proef je dat’’. Hesseling Vlees staat hierom bekend en onze strategie is ook op dit credo berust. Door zoveel mogelijk te werken met importeurs en veehouders die dierenwelzijn vooropstellen, willen wij een duurzamere toekomst realiseren. Hesseling Vlees investeert in deze samenwerkingen waar, naast dierenwelzijn, kwalitatieve en duurzame producten centraal staan. Dit stelt ons in staat een duurzamere keuze voor onze klanten te vergemakkelijken. Door te luisteren en te anticiperen op de wensen en behoefte van onze klant, onze partners en de samenleving, spelen we in op de markt en vernieuwen we regelmatig. Dit uit zich bijvoorbeeld in het aanbieden van veganistische burgers en het werken met lokale veehouders bij wie dierenwelzijn en milieu centraal staan.
Hesseling vlees heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen onderverdeeld in vier onderwerpen:
Producten, Milieu, Mensen en Samenleving
Voor de verschillende onderwerpen binnen ons MVO beleid zijn de directieleden als eigenaar aangesteld. Zij dragen er samen met het team zorg voor dat de normen en waarden en doelstellingen omtrent deze onderwerpen worden nageleefd. Op deze manier werkt het Hesseling team samen aan een duurzame toekomst.
Producten
Minder vlees? Kies voor bewust vlees!
Als het gaat om de impact van de Nederlandse veestapel op het milieu wordt vaak gedacht aan ‘’minder vlees eten’’ als oplossing. Men vergeet daarbij dat runderen ook verantwoordelijk zijn voor onze zuivelproducten en dat er in vlees goede bouwstoffen zitten die bij een bewust en gezond eetpatroon horen.
Hesseling Vlees denkt altijd in oplossingen en maakt dan ook altijd bewuste keuzes om de impact van onze veestapel te verlagen en zoveel mogelijk vlees aan te bieden van dieren die een goed leven hebben gehad. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van duurzame productkeuzes die wij in ons assortiment voeren.
DubbelDoel rundvlees
De CO2 uitstoot van rundvlees afkomstig van een melkkoe is zeer laag. Na de melkproductie gaat de DubbelDoel koe met ‘’pensioen’’ zodat zij heerlijk kan genieten in natuurlijke omgeving, in alle rust kan uitgroeien tot een vleeskoe. De koeien hebben dus een dubbel doel. Hierdoor ontstaat een koe die overheerlijk vlees levert met de juiste balans tussen vlees en vet. De uitstoot is, doordat de koe een ‘’dubbeldoel’’ heeft en één koe voor twee disciplines ingezet wordt, lager dan het vlees van een traditionele vleeskoe. Dit kost vele malen minder zowel voor de koe, transport en het voer waardoor er minimale belasting is voor milieu. Deze voordelen maken dat we het vlees duurzaam mogen noemen.
Redefine Meat
Als slager zijnde zijn wij ons ervan bewust dat het eten van minder vlees een belangrijke trend is in de huidige maatschappij en de toekomst. Verantwoord vlees eten naast producten die als vleesvervanger worden aangeduid is iets dat wij willen stimuleren. Daarom zijn wij als eerste in Nederland een partnership aangegaan met Redefine Meat. Barry: “Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling niet meer te stoppen is. Vlees blijft onze belangrijkste afzetmarkt maar met deze producten kunnen we onderscheid aanbieden. Wat Redefine Meat biedt is totaal anders dan de andere spelers in de markt van vleesvervangers. Hun benadering is écht heel erg goed.”
Bij Redefine Meat brengen ze de definitie van plantaardig vlees naar een geheel nieuw niveau. De unieke factoren, die maken dat we vlees zo lekker vinden, weten zij perfect na te bootsen. Hun zogenaamde ‘New Meat’ wordt laagje voor laagje opgebouwd met enkel plantaardige grondstoffen. Een deel wordt zelfs 3D geprint! Dit geavanceerde proces is tot in de puntjes afgesteld om het perfecte stukje ‘vlees’ te creëren. De CO2- voetafdruk, het watergebruik en landgebruik van de producten van Redefine Meat ligt lager dan dat van vlees. Door het actief aanbieden van deze producten sturen wij aan op een goede balans tussen vlees en alternatieve producten en willen daarmee een gezond en afwisselend eetpatroon stimuleren. We zijn graag een pionier in het omarmen van nieuwe ideeën.
Buytengewoon Lamsvlees
Heb je het over het Buytengewoon Veluws lam dan heb je het over dartelende lammeren in de wei die alle rust en ruimte krijgen om op te groeien, zonder verdere bemoeienis. Ze kunnen heerlijk hun gang gaan en groeien stressvrij op. En dát zorgt voor topkwaliteit lamsvlees. Een duurzaam en puur product van Nederlandse bodem, geproduceerd door verschillende schapenboeren op de Veluwe die hun handen ineengeslagen hebben om volgens dezelfde, hoge normen en waarden lammeren te fokken.
Het bijzondere is dat de lammeren samen met Black Angus runderen onderdeel zijn van een duurzame begrazingscyclus. Nadat de koeien een periode het land begraasd hebben worden deze afgelost door de schapen en lammeren. Zij verspreiden de vruchtbare uitwerpselen van de runderen en zorgen daarnaast zelf met hun kleine keutels voor een gelijkmatige bemesting. Kunstmatige bemesting is op deze manier niet nodig. Door kruisbestuiving van planten uit aangrenzende bossen, heide en venen groeien er in de wei allerlei verschillende planten en kruiden die de lammeren, naast gras, eten. Deze variatie aan voeding proef je terug in het vlees en maakt het Buytengewoon lamsvlees extra buitengewoon.
Palmesteyn
Op het landgoed van Palmesteyn aan de Linge hebben de Boeuf Blondes en Black Angus runderen het goed toeven. Boer Wouter houdt hier op extensieve wijze zij vee waarbij rust, ruimte en vrijheid centraal staan. De stieren lopen bij de kudde om via de oorspronkelijke manier voor nageslacht te zorgen. Kalveren worden op natuurlijke wijze geboren en blijven een seizoen lang bij hun moeder in de wei. De kuddes lopen vrijwel het hele jaar buiten in de uitgestrekte weilanden en op koude winterdagen staan ze in ruime stallen op een dikke laag stro. Deze authentieke manier van fokken zorgt ervoor dat het dier zich langzaam en goed kan ontwikkelen. Dit resulteert in duurzaam, zeer smaakvol, mals vlees dat mooi van kleur en structuur is.
Livar
Onder het toeziend oog van de monniken op Abdij Lilbosch in het Limburgse Echt scharrelen de Livar varkens in alle rust en ruimte rond. Er wordt een liefdevolle manier van dierhouderij bedreven waarbij de hoge levensstandaard van de dieren en een onderscheidende smaak en vleeskwaliteit centraal staan. De combinatie van lokale granen, kruising van bijzondere rassen en het vrij rondlopen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een uniek product. Het vlees is rijper en gemarmerd. Daarbij heeft het vlees bij bereiding nauwelijks gewichtsverlies. Livarvlees is ambachtelijk, eerlijk en lekker! Livarvlees is gecertificeerd met het drie sterren Beter leven-keurmerk
van de dierenbescherming.
Milieu
Naast onze bewuste, duurzame productkeuzes, nemen wij ook onze verantwoordelijkheid met betrekking tot onze huisvesting. In 2018 zijn wij verhuisd naar een nieuw pand dat klaar is voor de toekomst. Duurzaamheid en energiebesparende middelen stonden tijdens de bouw centraal. Hieronder zetten wij onze milieu-speerpunten uiteen. Van huisvesting tot milieu, transport en verbruik van diverse middelen.
Energieverbruik en duurzame oplossingen
Tijdens de bouw van ons pand in 2018 hebben wij gekozen voor een duurzame en toekomstbestendige energievoorziening. Na uitgebreide adviesrondes hebben wij ervoor gekozen om via Al-in Techniek een LG lucht/water warmtepomp te laten installeren. Het pand heeft dan ook geen gasaansluiting. De lucht/water warmtepomp zuigt buitenlucht naar binnen die vervolgens omgezet wordt in energie die af wordt gegeven als warmte aan het water van de verwarmingsinstallaties. Kort uitgelegd werkt het als een soort omgekeerde koelkast. Het mooie aan een warmtepompinstallatie is dat de werking ervan ook omgekeerd kan worden. Zo gebruiken wij onze vloerverwarming in de zomer als vloerkoeling. Een win-win situatie.
Onze installatie heeft een hoge COP-waarde, een maatstaf die de mate van efficiëntie en het rendement van de warmtepomp indiceert.
Tevens zit er warmteterugwinning op de installatie. De warmte die vrijkomt bij het koelen en vriezen wordt voor circa 80% afgegeven aan proceswater middels een klein circuit bij de koelinstallatie. Zo wordt het tapwater opgewarmd. Een fijne bijkomstigheid aangezien we bij het reinigen van onze productieruimtes veel warm water verbruiken. Naast verwarming van tapwater wordt dit water ook gebruikt voor de vloerverwarming van de betonvloer in de vriescel. Klinkt misschien gek, maar anders bestaat de kans dat de vloer stukvriest.
Frequentieregelaar ten behoeve van extra energiebesparing
Beneden, in onze productie- en opslagruimte en dock ruimtes hebben wij drie type koelingen draaien, namelijk: ruimtekoeling, koelcellen op nul graden en een vriescel. Deze koelinstallaties draaien allen op een synthetisch koudemiddel. Op twee van deze installaties is in 2023 een frequentieregelaar gemonteerd om de koelingen efficiënter te laten draaien en daarmee energie te besparen. De frequentieregelaar maakt het mogelijk om de installatie tussen 15% en 115% te kunnen laten functioneren. De regelaar anticipeert op de zogenaamde koeltechnische vraag van de koeling. Waar de koeling voorheen dus altijd op 100% draaide, functioneert deze nu louter op het noodzakelijke percentage. Door deze techniek is het stroomverbruik van Hesseling met circa 25% afgenomen.
Prettig klimaat voor onze medewerkers
De luchtkoeler die in de verwerkingsruimte aanwezig is kan, zonder aanpassingen, voor een onaangename werkomgeving zorgen. Om het zo prettig mogelijk te maken, maken wij gebruik van zogenaamde air socks. Dit zijn een soort lange, geweven zakken die aan het plafond hangen en zorgen voor een optimale luchtverdeling en conditionering van de ruimte waarbij geen tochtklachten voor de werknemers ontstaan. De luchtkoeler is onderdeel van de ruimtekoeling en daarmee ook aangesloten op de frequentieregelaar.
Toekomstplannen
Tijdens de bouw is het pand van Hesseling klaargemaakt voor het aanleggen van zonnepanelen. Dit willen wij realiseren tussen 2025 en 2027. Momenteel zijn wij aan het onderzoeken welke opslagmogelijkheid van stroom het beste bij onze situatie past met oog op het opladen van elektrische bestelwagens. Doel hierin is om in de toekomst zelfvoorzienend te zijn voor het opladen van ons wagenpark en met ons pand steeds dichter bij nul op de meter terecht te komen.
Tevens is Barry lid van een werkgroep die de ontwikkelingen op het gebied van waterstof nauwlettend in de gaten houden en daarnaast de ontwikkelingen volgen op het gebied van efficiënte energieopslag middels batterijen.
Transport
Hesseling Vlees werkt met Supply Chain planning, om continu te zorgen voor optimale routes. Ons wagenpark bestaat uit negen acht bussen en twee personen auto’s. De bussen zijn voorzien van AD Blue, dit levert minder CO2 uitstoop op. Door de combinatie AD Blue met dieselbrandstof wordt de uitstoot van stikstofoxide zeer verminderd. Dit heeft dus enorme voordelen voor het milieu. De twee personenauto’s die gebruikt worden voor overige zakelijke werkzaamheden zijn elektrisch en hybride. In de toekomst willen wij een 100% elektrisch wagenpark realiseren. Dit zullen wij stapsgewijs vanaf 2025 gaan invoeren. Wij gaan nog een stap verder dan 100% elektrisch. Uiteindelijk zal de hele binnenstad van Amsterdam vrachtverkeer-vrij moeten worden. Op dit moment worden er daarom plannen uitgewerkt om ons vlees, in steden zoals Amsterdam te bezorgen met bakfietsen.
Verbruik en afval
Om onnodig papierverbruik tegen te gaan doen wij zoveel mogelijk digitaal. Onlangs hebben wij voor onze logistieke afdeling een nieuwe module aangeschaft waarbij onze chauffeurs bij levering automatisch de pakbonnen kunnen versturen en emballage registreren. Dit levert iedere dag een behoorlijke papierbesparing op. Marketinguitingen doen wij ook hoofdzakelijk digitaal en wanneer we gebruik maken van drukwerk gebeurt dit op gerecycled papier.
In de slagerij maken wij deels gebruik van kunststof verpakkingen. Verpakkingsmachines zorgen ervoor dat er niet meer dan de benodigde hoeveelheid materiaal wordt gebruikt. Daarnaast stimuleren wij het verpakken van meer bulkmateriaal bij onze klanten om plastic te reduceren. We kijken altijd uit naar materialen die duurzamer en/of beter recyclebaar zijn.
Snijafval is een te allen tijde zijnde aanwezige bron van afval in een slagerij. Hesseling vlees minimaliseert dit al zoveel mogelijk door de inzet van kundige slagers die zo optimaal mogelijk uitsnijden en portioneren. Al het bruikbare restproduct dat hieruit ontstaat verwerken wij, via richtlijnen en normen, in gehaktproducten en worsten. Afval dat voor ons niet bruikbaar is, denk hierbij aan zenen, vet en vellen, sorteren wij waarna het wekelijks opgehaald wordt door het verwerkingsbedrijf Sonac. Sonac verwerkt deze producten volgens strikte normen tot grondstoffen voor de voedings- en diervoederindustrie. Op deze manier gaat er vrijwel geen restproduct verloren.
Derving reduceren is een belangrijke pijler binnen ons inkoopbeleid. We proberen hierbij zoveel mogelijk te sturen op analyses uit ons ERP systeem. Deze data zetten we om in forecasts die leidend zijn bij de inkoop. Daarnaast hebben we met een aantal leveranciers zeer korte lijntjes en kan er soms same day delivery plaatsvinden waardoor we nog scherper kunnen anticiperen op de bij ons geplaatste orders. Voor producten die weinig besteld worden geldt een aantal leverdagen. Deze worden pas ingekocht wanneer ze besteld worden. Dit staat altijd vermeldt bij het product en zorgt ervoor dat er nooit derving is van deze artikelen.
Doel is om per 2025 het voorraadsysteem efficiënter in te richten middels ons ERP systeem. Bij het minimaliseren van voorraden valt nog winst te behalen omtrent derving . Dit zal ook in de communicatiestrategie naar de klant opgenomen worden. Samen meer plannen tegen verspilling.
Gebruik van chemie en schoonmaakmiddelen
Jaarlijks plannen wij met onze chemie leverancier een speciaal consult waarin wij ons gebruik van schoonmaakmiddelen onder de loep nemen. Omdat wij werken onder zeer strikte hygiëne normen is het verbruik van schoonmaakmiddelen hoog. Door efficiënte oplossingen en vernieuwde technologie hebben wij ons verbruik in 2023 al zeer sterk kunnen reduceren. Zo maken wij gebruik van schuimunits die exact de juiste hoeveelheid chemie afgeven, berekend op onze specifieke omstandigheden om overconsumptie te voorkomen. Voor een goede continuïteit worden deze units jaarlijks gecontroleerd. Ook het wassen van onze kratten hebben wij in eigen beheer. Deze machine is eveneens specifiek ingesteld. ’s Nachts treden onze, recent aangeschafte, automatische verstuivers met het Nocotech-concept in werking. Deze desinfecteren op een zeer efficiënte manier de gehele productieruimte waarbij micro-organismen geen schijn van kans krijgen om te groeien. Daarnaast werkt het Nocotech-concept snel, veilig en vooral duurzamer, waar naspoelen overbodig is. De Nocolyse-vloeistof laat namelijk geen residu achter.
Wij maken enkel gebruik van biologisch afbreekbare chemie en schoonmaakmiddelen.
Om het oppervlaktewater zo min mogelijk te belasten wordt al het afvalwater uit de slagerij eerst opgevangen in de vetafscheider alvorens dit in het riool geloosd wordt. Jaarlijks controleert HHNK of ons afvalwater voldoet aan de norm.
Mensen
Een hecht en gedreven team staat zes dagen in de week klaar om vol energie aan de slag te gaan en onze klanten te bedienen. Een team dat wij uiterst koesteren.
Zolang Hesseling Vlees blijft groeien, blijven wij banen aanbieden aan mensen van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en culturele achtergronden. Wij willen een inspirerende werkomgeving bieden met opleidingsmogelijkheden en- ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dit draagt niet alleen bij aan de inzet en motivatie van onze collega’s maar houdt hen ook vitaal. Ambacht blijven behouden is een grote uitdaging en daarom streven wij ernaar om onze medewerkers optimaal te motiveren de ambachtelijke bewerking eigen te maken. De kennis dragen wij dan ook graag over aan elkaar en blijven we elkaar inspireren en betrekken. Wij bieden scholing aan voor onze medewerkers. Door middel van training- en ontwikkelingsprogramma’s stimuleren wij onze medewerkers om te blijven groeien.
Daarnaast stimuleren wij op verschillende manieren een gezonde levensstijl voor onze medewerkers. Zo staat er seizoensgebonden vers fruit voor onze medewerkers klaar. Om onze medewerkers betrokken te houden bij Hesseling Vlees krijgt elke medewerker periodiek en geheel vrijblijvend de mogelijkheid om mee te doen aan ons medewerkers tevredenheidsonderzoek , hieronder nader beschreven:
Medewerkers tevredenheidsonderzoek
In 2025 zullen wij wederom een medewerkers tevredenheidonderzoek houden. Er is voor gekozen om dit middels een extern bedrijf uit te laten voeren. Wij hopen zo op de meest objectief mogelijke manier inzicht te krijgen in de mate van tevredenheid van onze werknemers. Waar scoren wij goed, wat zijn de verbeterpunten en waar liggen de behoeftes van de medewerkers? Wij vinden werkplezier een erg belangrijke pijler en willen onze medewerkers graag blijven binden en boeien. Naar aanleiding van de uitkomst wordt er een actieplan opgesteld en zullen de resultaten worden opgevolgd.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Samenleving
Hoe kunnen wij, concreet bijdragen aan een nog betere samenleving. Vanuit onze passie om de mensen elke dag een unieke en pure dag te laten beleven, bieden wij graag goede doelen, die hierbij aansluiten, onze ondersteuning aan. Dit is een bijdrage aan de maatschappij waar wij trots op zijn!
Trees For All
Hesseling Vlees heeft een productpartnerschap met Trees For All, hiermee wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd. Trees For All plant bomen, beschermt en herstelt bestaande bossen en maakt mensen bewust van het belang van bomen voor mensen en het milieu. Deze bomen worden beplant dichtbij huis, maar ook in ontwikkelingslagen helpt Trees For All met duurzame bosprojecten. Je kunt ook zelf meehelpen door bomen te planten of CO2 te compenseren. Neem een kijkje op de website: www.treesforall.nl
Ron Blaauw college
Meerdere keren per jaar komt er een groep met studenten van het Ron Blaauw college bij Hesseling op bezoek. Hierbij krijgen ze een uitgebreide rondleiding door de slagerij en geeft Barry een uitbeendemonstratie rond een specifiek thema. Het Ron Blaauw college heeft een samenwerkingsverband met coachingsbureau In2Work. In 13 weken tijd stomen zij mensen, die vastzitten in het uitkeringscircuit of die toe zijn aan een carrièreswitch, klaar voor een betaalde baan als basiskok. We zijn trots om hier een bijdrage aan te mogen leveren.
Nova college
Het Nova college biedt onder hun sectie hotelschool verschillende horeca gerelateerde opleidingen aan binnen de regio IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer en Amstelveen. Hesseling Vlees gaat meerdere keren per jaar langs bij het Nova college voor demo’s en workshops en om het slagersvak te promoten. Daarnaast bestellen zij ook vlees bij ons voor hun praktijklessen en projecten.
Goede doelen en sportclubs
Tot slot dragen wij graag een steentje bij aan lokale sportverenigingen en krijgen wij met enige regelmaat aanvragen vanuit onze horeca klanten om hun te steunen bij initiatiefen voor het goede doel. Zo sponsoren wij voetbalverenging Purmersteijn, Rugby Club Waterland, Bike4Brains, een lokaal bowlingteam en een initiatief vanuit Burgers Zoo dat zieke kinderen een mooie dag bezorgd.
Daarnaast hebben wij het geldbedrag dat wij gewonnen hebben met de ondernemersprijs Zaanstreek-Waterland verdubbeld en gedoneerd aan Dierenambulance Waterland.
Vertellen doe je alleen, praten doe je samen
Neem contact met ons op
Zin gekregen om ons assortiment op de kaart te zetten of heb je een vraag? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.
Openingstijden
M-V: 6:00 - 15:30
Zat: 6:00 - 12:30
Zon: Gesloten
Hesseling Vlees
Binnenzeestraat 20
1446 AB Purmerend
Tel: 0299 62 1421
info@hesseling.nl
orders@hesseling.nl(zakelijk) thuis@hesseling.nl(particulier)